Welke invloed heeft Corona op de Spaanse vastgoedmarkt?
Zeggen dat Corona geen invloed heeft op de vastgoedmarkt is fout. De invloed ervan overschatten is echter ook fout. Belangrijk vinden we de internationale markt – gericht op tweedeverblijvers en buitenlandse kopers. Dit is het meest relevante.
Momenteel wordt de vastgoedmarkt vooral bepaald door de reisbeperkingen en de nakende Brexit. Corona heeft relatief weinig invloed gehad, er is nog altijd een ruime interesse vanuit Benelux landen om Spaans vastgoed te kopen.
Versnelde beslissingen
De vraag naar Spaans vastgoed blijft groot. Zowel voor mogelijke kopers als huurders (long term). Meer zelfs, door de corona-crisis hebben vele mensen versneld werk gemaakt van hun Spaanse plannen.
Een eigen huis of appartement in Spanje is onderdeel van de wens van vele mensen om meer rust, gezondheid en vrijheid te ervaren. In dat opzicht heeft Corona de vastgoedmarkt interessanter gemaakt.
De rentes op spaarboekjes zijn nog altijd laag (= niet interessant) maar ook de rentes voor hypothecaire leningen staan nog steeds laag.
Kopen op afstand
De vraag naar vastgoed in Spanje is dus niet verminderd. De traditionele manier van kopen is dat echter wel. Door de restricties was het niet altijd mogelijk om vlot van en naar Spanje te reizen.
Creatieve makelaars boden kopen aan vanop afstand, via videoverbinding of met virtuele bezoeken. En originele manier om de verkoop terug aan te trekken en soms ook met een verkoop als resultaat. Belgen en Nederlanders echter zijn onzekere mensen: ze willen zien en voelen wat ze kopen. Zo zien we een stijging in de verkoop zodra de grenzen open gaan of er bepaalde restricties worden versoepeld.
Op dit moment zijn niet-essentiële reizen naar Spanje nog steeds afgeraden. We zien echter dat er opnieuw vele verplaatsingen BE/NL naar Spanje worden gemaakt. De Corona maatregelen duren lang en vele mensen willen terug naar het zonnige Spanje.
Binnenkort: Brexit
Op 1 januari 2021 is het zo ver: de Brexit. Engelsen maken traditioneel deel uit van de grote groep kopers op de Spaanse vastgoedmarkt. De evolutie van de prijzen zal dan ook afhangen van de manier waarop Britten wel of niet gemakkelijk de EU kunnen binnen geraken. Op het moment van schrijven zijn er nog volop onderhandelingen tussen de EU en UK hieromtrent. Dat wordt een belangrijk punt waar op 1 januari 2021 grote veranderingen kunnen worden verwacht.
Nu kopen?
De vraag blijft groot. Ook vanuit de (binnenlandse) Spaanse bevolking is er een grotere vraag naar eigendommen aan de Costa’s.
De prijzen staan niet onder druk maar blijven momenteel relatief stabiel tot licht stijgend.
Effectieve verkopen blijven afhankelijk van de mogelijkheden om Spanje binnen te geraken.
Het blijft een ideaal moment om nu jouw droomaankoop te realiseren en volgende zomer veilig en Corona-vrij te genieten van de Spaanse zon.
Op zeker spelen? Koop bij een WIS Gekeurde makelaar. Die werd volledig doorgelicht en helpt je graag met het volledige aankoopproces, in jouw eigen taal (Gold Certified makelaars).